De praktijk (24/7) 053 431 89 48
Geen gehoor en spoed (MST) 053 487 35 65

Hypnobirthing

Ga ontspannen je bevalling in met de technieken van hypnobirthing. Je leert tijdens deze cursus te vertrouwen op de natuurlijke (oer)kracht van je lichaam én hoe je die kunt inzetten om jouw bevalling goed te doorstaan. Met ademhalingstechnieken en visualisaties ga je negatieve associaties rondom de geboorte omzetten in positieve gedachten. Jij en je partner krijgen specifieke ‘tools’ om de geboorte van jullie kind als een natuurlijk proces te gaan ervaren. 

Hypnobirthing bij Hypnobirthing Twente

De cursus hypnobirthing bestaat uit een combinatie van technieken voor ontspanning en ademhaling én adviezen om je voor te bereiden op de bevalling en het moeder- en vaderschap. Cursusleiders Nienke en Martine hebben ruime ervaring als verloskundige en juist die kennis en ervaring geeft deze cursus iets extra’s. Daarom een complete cursus die je voorbereidt op je zwangerschap, bevalling én het ouderschap daarna.

Ontspanningsoefeningen & ademhaling

Ter voorbereiding op de bevalling oefen je regelmatig om je lijf te ontspannen. Door het oefenen gaat je lichaam deze ‘modus’ herkennen zodat je jezelf hiermee kunt ondersteunen tijdens de bevalling. Daarnaast leer je op je ademhaling te focussen. Dat helpt om tijdens de bevalling je aandacht ergens op te kunnen richten, waardoor je ontspannen blijft en je lichaam haar werk kan doen.

Voorbereiding op de bevalling en kraamtijd

Het tweede onderdeel van de cursus bestaat uit uitleg over de geboorte en kraamtijd. Hoe werkt je lijf tijdens de bevalling? Hoe werkt ontsluiting, hoe gaat het kindje door het geboortekanaal? De hele bevalling wordt uitgebreid besproken zodat je een duidelijk beeld hebt van wat je straks kunt verwachten. We nemen uitgebreid verschillende geboortescenario’s met je door zodat je ook in onverwachte situaties de regie kunt houden en hypnobirthing kunt inzetten. Tenslotte besteden we veel aandacht aan de periode na de bevalling.

Wat is hypnobirthing

Hypnobirthing is een methode om je lichaam en geest helemaal in de juiste ‘baarmodus’ te krijgen. Door regelmatig te luisteren naar hypnose-oefeningen gaat je lichaam deze ‘ontspannen staat van zijn’ herkennen en kun je tijdens de bevalling daar snel naar terugkeren. Soms vergeten we dat je lichaam gemaakt is voor het baren van een kind en dat jij én je lichaam instinctief heel goed weten wat je moet doen. Als je ontspannen bent, is het veel makkelijker daarnaar te luisteren en je daaraan over te geven. Hypnobirthing is niets anders dan leren te ontspannen zodat jij en je lijf in een goede flow komen.

Wat doet angst voor pijn met je?

Angst voor pijn zorgt voor spanning en verkramping waardoor de pijn juist erger wordt. Het boort een systeem aan in je lijf dat actief wordt als het zich onveilig voelt. En dat is goed op het moment dat je ook letterlijk in een gevaarlijke situatie zou zijn. Maar bij het baren werkt het alleen maar tegen je, omdat je lichaam in een vecht- of vluchtsituatie adrenaline gaat aanmaken. En dat is jammer want hierdoor maak je minder oxytocine aan, en dat hormoon heb je juist nodig voor goede weeën.

Tip! Train je brein en omring jezelf met positiviteit

Onze tip? Sluit jezelf tijdens deze periode af voor negatieve verhalen. Je hersenen slaan die onbewust toch op, waardoor je steeds meer negatieve associaties met een bevalling krijgt. Daarom hoor je tijdens deze cursus vooral veel positieve verhalen en spreken we over lichaamssensaties in plaats van pijn. En over vliezen die zich hebben geopend in plaats van zijn gebroken. Alles om je brein in een ontspannen en positieve mindset te houden voor je bevalling!

Over Martine & Nienke

Martine en Nienke zijn allebei ruim 20 jaar praktiserend verloskundige bij Liberis Libenter en geven sinds enkele jaren ook hypnobirthing. Ze verdiepten zich destijds in de methode omdat die zo goed aansluit bij hun eigen visie op zwangerschap en geboorte. Daarnaast hebben hun eigen ervaringen en ideeën als verloskundige ook een prominente plek in de cursus!