De praktijk (24/7) 053 431 89 48
Geen gehoor en spoed (MST) 053 487 35 65
Geboorte verhalen

Stephanie 34, Tom 36 & Joep

De bevalling van Stephanie

Hoe heb je je gevoeld in de aanloop naar de bevalling?

“Ik voelde me heel erg gelukkig tijdens de zwangerschap, maar heb best wel opgekeken tegen de bevalling. Ik heb een vrij traumatisch verleden en heb daar ook zware therapie voor gehad. Daardoor weet ik heel goed welke tools ik bij verschillende situaties moet inzetten voor mezelf. Maar een bevalling is weer totaal wat anders en dat maakte me onzeker. Ik was bang dat ik de controle zou verliezen tijdens de bevalling. En dat ik niet meer in het ‘hier en nu’ zou kunnen blijven.

Daarom ben ik vanaf de eerste controle bij Liberis Libenter heel open geweest over mijn verleden. En daar werd gelukkig heel fijn en rustig op gereageerd. Wat ik ook lastig vond was dat ik niet wist welke verloskundige ik zou krijgen tijdens de bevalling. Maar iedereen bleek even lief en betrokken dus dat kon ik loslaten."

"Ik ben vanaf de eerste controle bij Liberis Libenter heel open geweest over mijn achtergrond. En daar werd gelukkig heel fijn en rustig op gereageerd."

Zijn er dingen die je hebt gedaan zodat je wat meer vertrouwen kreeg in de bevalling?

“Ja meerdere. Maar in eerste instantie door uitvoerig aandacht te besteden aan het bevalplan. Daar zag ik in het begin heel erg tegenop, maar toen ik daar klaar mee was had ik er al een stuk meer vertrouwen in. Ook heb ik van te voren veel mindfulness oefeningen gedaan zodat ik zo ontspannen mogelijk de bevalling in zou gaan. En zeker ook de cursus hypnobirthing van Martine heeft geholpen. Toen ik die had afgerond voelde ik me er echt klaar voor. Ik dacht na afloop ‘nu heb ik zin om mijn kindje te gaan ontmoeten’. “

Stephanie’s Tips

  • Maak een geboorteplan voor zowel thuis als op het ziekenhuis.
  • Volg de hypnobirthing cursus van Martine en Nienke 😉
  • Zoek een rustgevende playlist uit op Spotify (ik gebruikte Cello & Piano en Martine opperde Einaudi)
  • Leg in bad een natte, warme handdoek over je buik zodat ’ie niet afkoelt
  • ‌Oefen met koud douchen om controle te houden over je ademhaling
  • ‌Regel een yogabal of geboortebal, die vond ik echt heerlijk om te gebruiken
  • Kijk filmpjes op YouTube van de VerlosMoeder
  • Download de app Mediation Moments. Ik gebruik zelf de betaalde versie, maar je kan ook de gratis opties proberen om te kijken of het wat voor je is. Ik was al groot fan van deze app voor de zwangerschap en in de zwangerschap hielp het me erg bij het ontspannen en veel nachten viel ik met behulp van slaapmeditaties in slaap.
  • Download een weeëntimer (deze is uit de app store)

En hoe begon je bevalling?

De weeën begonnen op 5 feb. om 04.30 uur. En toen ben ik gaan timen met mijn ‘weeën app’ die ik had gedownload, om zeker te weten dat het wel weeën waren 😉 Dat heb ik tot 08.00 uur volgehouden en tot 08.30 uur kon ik de weeën op bed wegpuffen. Nadat ik Tom had wakker gemaakt ben ik in bad gegaan. Nou, dat was geen succes. Ik was er in 10 minuten weer uit. Door de rugweeën voelde het bad helemaal niet fijn en ook douchen hielp niet. Dus ben ik op de yoga bal gaan zitten bij de bedrand. Tom was ondertussen mijn rug aan het masseren. Nou ja, masseren was het niet. Meer tegendruk geven omdat de rugweeën zo heftig waren.

"Tom was ondertussen mijn rug aan het masseren. En dat heeft mij wel het gevoel gegeven dat we als team bezig waren ons kind op de wereld te zetten."

Dus het was nog even spannend of je wel een verloskundige van LL zou krijgen?

“Rond 12 uur heb ik de praktijk gebeld en kreeg toen te horen dat iedere verloskundige op dat moment ‘bezet’ was. Dus het was nog even spannend of ik wel een verloskundige van Liberis Libenter kon krijgen. Maar om 12.30 uur kwam gelukkig Martine. En omdat ik haar ook al had gehad bij de hypnobirthing was ik helemaal blij! Na een snelle check-up bleek dat ik al 7 centimeter ontsluiting had!”

En toen, toch maar de bevalling thuis?

"Ja, uiteindelijk wel. Want het ziekenhuis in Enschede zat vol. En naar Almelo rijden met rugweeën zag ik niet zitten. Dus hebben we maar besloten thuis te bevallen. Rond 16.00 uur kwam Mylène er nog bij.

Het klinkt raar maar het grootste gedeelte van de bevalling hoeft geen pijn te doen als je die ontspanning maar kunt vinden. Daar stond ik zelf ook verbaasd van!. Zelfs tussen de weeën door heb ik gewoon gezellig kunnen kletsen. Martine zei:” het lijkt wel een theekransje zo gezellig”."

“Het grootste gedeelte van een bevalling hoeft geen pijn te doen, als je die ontspanning maar kunt vinden.”

Hoe voelde je over de controle verlies?

"Zelfs toen ik naar het ziekenhuis moest om onder narcose gehecht te worden en ik met de ambulance werd opgehaald, heb ik geen moment het gevoel van controleverlies gehad. Ik had zo’n mooie thuisbevalling en kon erop vertrouwen dat Martine of Mylène mijn bevalplan zou communiceren met het ziekenhuis. En juist dat soort aandacht en zorgvuldigheid maakte dat ik me veilig voelde. Een hele helende ervaring.”

En hoe heb je de begeleiding van LL ervaren?

“De begeleiding van LL was heel fijn. Ik heb me erg gehoord en begrepen gevoeld. Martine en Mylène lieten ook de regie heel erg bij mij. En dat heeft me goed gedaan. Mylène heeft hele mooie foto’s gemaakt en de volgende dag kwam Lisa hier op bezoek. Iedereen was heel betrokken. Wat ik het mooist vind is dat ze mij ervan bewust hebben gemaakt dat ik trots op mezelf mag zijn. Ze zeiden: “Je hebt zelf de regie gepakt en alle goede keuzes gemaakt voor jezelf.” Zo voel ik dat nu ook. Ik heb het echt zelf gedaan. Daar ben ik zo dankbaar voor."

En hoe is het nu met je?

“Nadat alle adrenaline was uitgewerkt na de bevalling begon ik de pijn van de hechtingen wel te voelen! Dat was wel een domper want ik kon dus heel weinig en moest veel zorg aan Tom overlaten. Tip: ga niet googelen op totaalruptuur direct na je bevalling ha ha. Je denkt dan echt even ‘dit gaat nooit meer goed komen’. Maar na twee weken zag het er gelukkig alweer heel anders uit. Nu (ten tijde van het interview ;-)) ben ik 7 weken verder en vooral aan het genieten!”

“Iedereen in mijn omgeving is zo blij voor me dat het zo goed is gegaan. En wij zitten als Joep slaapt met tranen van geluk naast de wieg elkaar aan de te kijken. Ik voel zoveel liefde voor mijn kind én mijn vriend.”

Dit heb ik nog niet eerder gevraagd, maar ben eigenlijk wel benieuwd wat het met je relatie heeft gedaan?

“ In het kort? Het is een heel nieuwe soort van verliefdheid die ik voel. Natuurlijk voor ons zoontje Joep, maar ook voor Tom.”

Zit je met vragen na het lezen van dit verhaal?

Iedere bevalling is anders en heel persoonlijk. Als we je kunnen helpen in de voorbereiding. Of als je voelt dat er nog dingen zijn die uit je 'systeem' moeten voor de bevalling? Dan helpen we je daar graag bij.

 

Comments are closed.