Een goede voorbereiding werkt het best
Een goede voorbereiding op je bevalling is wat we écht het allerbelangrijkste vinden. Er zijn natuurlijk veel verschillende manieren om dat te doen, maar een paar elementen mogen volgens ons niet ontbreken. Wat kun je doen om jezelf goed voor te bereiden en met vertrouwen je bevalling in te gaan?
- goed uitrusten
- een zwangerschapscursus volgen. Zie hiervoor onze pagina 'Partners & Info'
- een voorlichtingsavond bezoeken. Bijvoorbeeld via Loes.nl
- je wensen, twijfels en onzekerheden bespreekbaar maken
- voorbereidend gesprek met je verloskundige in week vierendertig
Voorbereidingsgesprek rond week 34
Om je zwangerschap maximaal voor te bereiden plannen we met jou en en je partner rond week vierendertig een apart gesprek in. We bespreken dan je verwachtingen van je bevalling, je verwachtingen ten aanzien van ons, wat je voorbereiding is geweest en hoe je verwachtingen zijn van de eerste periode na de geboorte.
Hoe houd je de regie over je bevalling?
Bij een goede voorbereiding hoort volgens ons een stukje bewustwording. Bewustwording van het feit dat jij alle recht hebt om betrokken te worden bij beslissingen. Tijdens het voorbereidend gesprek besteden we hier ook uitgebreid aandacht aan. Dat je weet dat je eigenlijk alles mag vragen van de zorgverleners om je heen. Zodat je weet wat er gebeurt op welk moment én waarom wij of een arts een bepaalde keuze maken. Communicatie is daarbij belangrijk. Tijdens het voorbereidend gesprek leggen we je uit hoe je kunt blijven communiceren tijdens de bevalling met de mensen om je heen. Daarmee zorg je er namelijk voor dat je betrokken blijft bij alle beslissingen en je op alle vlakken de regie houdt.
Wat kun je doen?
- Vraag om een time out om te overleggen.
- Bereid je voor op mogelijke interventies; wat kun je dan verwachten, en hoe ga je daar dan mee om.
- Stel vragen, blijf communiceren. Het is jouw/jullie bevalling en het mag dus ook op jouw manier gaan.
We zijn er voor kind, moeder en partner
We ondersteunen je op allerlei mogelijke manieren en als we je moeten overdragen aan bijvoorbeeld de gynaecoloog, dan zorgen we er eerst voor dat helder is wat er gaat gebeuren en ook waarom. We zorgen in ieder geval altijd voor een veilige situatie en blijven zo lang mogelijk om jou te ondersteunen!
Het geboorte-idee
In een geboorte-idee beschrijf je jouw wensen en ideeën rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige en andere zorgverleners. Door het geboorte-idee laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden. Klik hier voor meer informatie over het geboorte-idee.
Omgaan met pijn tijdens de bevalling
Er zijn veel dingen die je kunt doen bij pijn tijdens je bevalling. Deze keuzehulp geeft daar informatie over. En helpt je nadenken over wat jij belangrijk vindt voor jezelf en je baby.