De praktijk (24/7) 053 431 89 48
Geen gehoor en spoed (MST) 053 487 35 65

Belinstructies: het is begonnen...

Wauw, het moment is aangebroken dat je gaat bevallen. Super spannend, maar ook heel leuk. Uitgebreide belinstructies vind je hieronder in de 'bel checklist' en de toelichting daarop.  Als het allemaal volgens plan verloopt dan begint je bevalling in de periode tussen de 37 weken tot 42 weken. Het duurt dus niet lang meer voordat je je kindje gaat ontmoeten.

Ben je niet zeker of je de verloskundige al moet bellen? Of heb je het idee dat er iets niet gaat zoals het zou moeten? Check dan het lijstje hieronder of we je kunnen helpen met wat veel voorkomende situaties. Je mag ons altijd bellen als je twijfelt over iets, dus aarzel niet, we vinden dat alleen maar prettig. Samen overleggen we dan wat je vervolgens het beste kunt doen.

Bel checklist

Herken jij je in één van de situaties hieronder? Dan moet je ons altijd bellen!

 • Je vliezen gebroken zijn.
 • Je goede, regelmatige weeën hebt (om de 4 minuten gedurende één uur).
 • Je vruchtwater bruin of groen van kleur is of wanneer je verhoging hebt.
 • Je helder en overmatig bloedverlies hebt.
 • Je minder leven van je kindje voelt.
 • Je weeën hebt voor je 37e week.

Toelichting op de checklist

Wat te doen bij goede, regelmatige weeën?

De meeste bevallingen beginnen met weeën. Eerst zijn de weeën meestal onregelmatig van ritme en kracht. Misschien zullen ze pas na een aantal uren sterker worden. Soms zijn dit voorweeën en deze krampen kunnen best elke 5 min komen, vaak duren ze niet zo lang en worden ze niet intenser qua pijn. Een goed ritme is op gang als de weeën bijna stipt elke 4 tot 5 minuten komen. Een goede krachtige wee houdt bijna een minuut aan en dan moet je meestal mee zuchten en kun je meestal niet meer praten. Als het lukt, kun je ons gaan bellen als je een uur lang elke 4 minuten weeën hebt. Als je het goed aan kan en niet ongerust bent mag je nog wachten. Je móet ons gaan bellen als je weeën om de 2-3 minuten komen.

Wat kun je doen tijdens de weeën?

Je kunt een warme douche of bad nemen, gaan wandelen of je laten masseren. Probeer je niet al te veel te fixeren op de voorweeën, want deze krampen kunnen nog weer helemaal afzakken.

Gebroken vliezen

Zijn je vliezen gebroken? Kijk dan eerst goed naar de kleur van het vruchtwater en neem je temperatuur rectaal op. Is het vruchtwater groen of bruin of is je temperatuur 38 C of hoger dan moet je ons direct bellen, ook 's nachts. Normaal gesproken is het vruchtwater helder, soms rozig, dan zit er wat bloed bij. Er mogen ook witte vlokjes in zitten. Je hoeft niet te gaan liggen tenzij wij dat nadrukkelijk tegen je gezegd hebben. Je mag onder de douche maar niet in bad. Je moet ons altijd bellen als de vliezen gebroken zijn. Als het 's nachts gebeurt kun je ons de volgende ochtend rond 08.00 uur bellen. We komen je in de loop van de dag controleren. De vliezen kunnen natuurlijk ook tijdens de weeën breken. Als je weeën hebt en de vliezen breken, neem dan (weer) contact met ons op.

Bloedverlies

Neem bij helderrood bloedverlies altijd contact met ons op ongeacht je zwangerschapsduur. Bewaar het bloedverlies zodat wij het kunnen beoordelen. Het verliezen van de slijmprop kan ook met wat slijmerig bloedverlies gepaard gaan. Het hoeft niet te betekenen dat je gaat bevallen en het kan geen kwaad. Bellen is dus niet nodig. Ook gedurende de ontsluiting is het normaal dat je wat bloed verliest.

Als je minder leven voelt van je baby

Vanaf 28 weken zwangerschap moet je de baby dagelijks voelen bewegen. Elke baby heeft zijn eigen bewegingspatroon, dit kan per zwangerschap dus anders voelen. Indien het bewegingspatroon van de baby opeens beduidend minder wordt in de laatste weken van de zwangerschap, neem dan contact met ons op.

Goed voorbereid met Liberis Libenter op je smartphone

Wil je zeker weten dat je de belinstructies bij de hand hebt als het gaat beginnen? Bookmark dan de ‘Belinstructies’ pagina van Liberis Libenter op je smartphone. Check hieronder hoe je dat het beste kunt doen!

Apple

 1. Open liberislibenter.nl in Safari
 2. Tik op het deel-icoon in de navigatiebalk (vierkant pijl omhoog)
 3. Veeg in de onderste rij van het deel-menu naar links of rechts
 4. Tik op de optie ‘Voeg toe aan beginscherm’

Android

 1. Open liberislibenter.nl in Chrome
 2. Tik op de menuknop rechtsboven of rechtsonder
 3. Tik op ‘Toevoegen aan startscherm’
 4. Tik op Toevoegen