Echo's

Vroege echo

Wij streven er naar dat je op dezelfde dag van de intake ook een echo krijgt, dus een echo rond 8/9 weken. Het is een echo waarbij er wordt gekeken of het hartje van het kindje klopt. Dit is een echo om de vitaliteit te beoordelen en de locatie van de zwangerschap. Je kunt nog niet zoveel zien en de echo duurt ook niet zo lang. Weet wel dat er nog een kleine kans is op een miskraam, al is een kloppend hartje wel een erg goed teken!

Het is niet verplicht om deze echo te doen.

Termijnecho

Echoscopisch onderzoek tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap geeft een duidelijk beeld van de duur van de zwangerschap en de uitgerekende datum. Voor een optimale zwangerschapsdatering wordt deze echo tussen 10+0 en 12+6 weken uitgevoerd. Deze termijnecho zorgt er, samen met jouw laatste menstruatie, voor dat wij precies weten wat jouw uitgerekende datum zal zijn. Voor de termijnecho zullen we je doorverwijzen naar het verloskundig echobureau.

Screeningsecho

Deze echo vindt plaats tussen de 18e en 22e zwangerschapsweek. Met deze echo kan de echoscopiste nagaan of bij je kindje alles in aanleg aanwezig is. Ook voor deze echo krijg je van ons een verwijzing tijdens de zwangerschap. Realiseer je echter wel dat deze echo geen 100% zekerheid geeft. Denk ook na over de gevolgen indien er een afwijking gezien wordt. Iedereen krijgt de termijnecho en de screeningsecho standaard van ons aangeboden. Het is echter niet verplicht deze echo’s te laten maken.

Combinatietest

De combinatietest staat los van leeftijd, gezondheid en van de vraag of er erfelijke en/of aangeboren aandoeningen in je eigen familie of die van je partner voorkomen. Je mag er dus zelf voor kiezen de test wel of niet te laten doen. 

De combinatietest wordt verricht bij een zwangerschapsduur van 11 tot 13 weken. Bij deze test worden twee onderzoeken gecombineerd.

  1. De echo waarbij de nekplooi van de baby wordt gemeten en
  2. bloedafname bij de moeder.

Op basis van deze twee uitslagen wordt berekend of je een verhoogde kans hebt op een kindje met het Down syndroom (mongooltje).

Het geeft je dus géén zekerheid, er kan niet worden vastgesteld of je inderdaad zwanger bent van een kindje met het Down syndroom. Er wordt een kans berekend. 
Als de uitslag aangeeft dat je een verhoogde kans hebt (van meer dan 1 op de 200) op het krijgen van een kindje met het Down wordt dit met je besproken. Je komt dan in aanmerking voor een vervolgonderzoek zoals een vruchtwaterpunctie, waarbij er wel met zekerheid kan worden vastgesteld of het kindje het syndroom van Down heeft of niet.
Voordeel van deze test is dat het je de mogelijkheid biedt om zonder risico voor het kind meer over jouw kans op het krijgen van een kind met Down syndroom te weten kunt komen.
Nadeel van deze test is dat het een kansberekening is. Dus sommige vrouwen zullen ten onrechte gerustgesteld worden, terwijl ze wel zwanger zijn van een kindje met Down syndroom. Dat is in 20% van de gevallen. Andere vrouwen worden onnodig ongerust gemaakt. Zij krijgen de uitslag dat ze een verhoogde kans hebben op een kindje met het Down syndroom, maar ze zijn niet zwanger van een kindje met deze afwijking.

Voor meer informatie klik hier. www.prenatalescreening.nlwww.kiesbeter.nlwww.rivm.nl/Onderwerpen/D/Downscreening

Meer informatie over de kosten van de combinatietest en vervolgonderzoek vindt u onder ‘Kosten van de screening’.


 

Liberis Libenter | J.J. van Deinselaan 18 | 7541 BR Enschede